Biała Apokalipsa ! Czyli ? ?

 Cześć,

 W różnych programach ciągle słyszymy o wysokiej szkodliwości tak uwielbianej przez wszystkich SOLI. Niekiedy sól jest nazywana również "Białą Śmiercią".. Ale czy faktycznie jest ona taka straszna ?

 Tak w ogóle czym jest ta owa sól? 
Jest ona związkiem chemicznym powstałym w wyniku połączenia kwasu i zasady, tworząc dzięki temu kryształki chlorku sodu (NaCl). Sód znajdujący się w soli odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach metabolicznych naszego organizmu. Reguluje gospodarkę wody, ciśnienie osmotyczne oraz pracę układu nerwowego i mięśniowego.

Czy jest limit na spożywanie soli ? 

 Tak! Jest i musimy o tym pamiętać.
Zapotrzebowanie na sód jest zależne od wielu czynników, takich jak: aktywność fizycznej, wieku, temperatury otoczenia.
Sód wydalamy podczas pocenia się jak i również z kałem i moczem.
 W naszym społeczeństwie jak i na całym świecie spożywanie sodu znacząco przekracza normę. Powodem jest występowanie soli we wszystkich produktach, które zakupujemy.
  Eksperci zalecają, aby nie spożywać więcej niż 1 łyżeczkę soli kuchennej dziennie, czyli ok. 5g chlorku sodu, a to jest 2 gramy sodu.

 A wy ile spożywacie soli dziennie ??

...................................................................................................................................................................
Zapotrzebowanie na sód wg Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) 


  • dzieci w wieku 1-3 lat - 750 mg/dziennie 
  • dzieci w wieku 4-6 lat 1000 mg/dziennie 
  • dzieci w wieku 7-9 lat - 1200 mg/dziennie 
  • dzieci w wieku 10-12 lat - 1300-1500 mg/dziennie 
  • kobiety i mężczyźni (w zależności od wieku) - 1200-1500 mg mg/dziennie 
  • kobiety w ciąży i karmiące - 1500 mg/dziennie 
...................................................................................................................................................................

 Sód jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania. Ale niedobór sodu w organizmie człowieka skutkuje bule głowy, nudnościami, brakiem łaknienia. Skrajna ilość jego we krwi może spowodować drgawki a nawet śpiączkę!
 Jednak jeszcze bardziej niekorzystny jest nadmiar sodu, Długotrwałe utrzymywanie się zwiększonego poziomu chlorku sodu w organizmie przyczynia się do rozwoju choroby nadciśnieniowej, zatrzymywania wody w organizmie, zwiększenie ryzyka udaru mózgu, zawału serca, gorszej pracy nerek, osteoporozy czy nawet raka żołądka. 
 Na zawartość sodu w diecie w szczególności powinny zwracać osoby z nadciśnieniem tętniczym, które polega na zwiększeniu ciśnienia krwi tętniczej w wyniku zwiększonego spożycia sodu..  


Jaką sól najlepiej wybrać ? 

Oczywiście w dzisiejszych czasach na rynku mamy wielu różnego rodzaju soli. Które różnią się właściwościami smakowymi, składem, stopniem słoności czy nawet rozpuszczalności w wodzie.
  W sklepach możemy spotkać sól kamienną, niskosodową czy morską. Popularna jest również sól smakowa, która zawiera w swoim składzie zioła czy czosnek.

 Sól kamienna bogata jest w takie minerały, jak mangan, miedź, chrom i wapń, a jej smak wydaje się mniej słony niż klasycznej soli, dlatego najczęściej używa się jej więcej do uzyskania tego samego smaku.
 Sól niskosodowa zawiera mniej sodu, który został częściowo zastąpiony magnezem czy potasem.
 Jedną z najzdrowszych alternatyw dla tradycyjnej soli kuchennej wydaje się sól morska, otrzymuje się ją po odparowaniu wody morskiej, dzięki czemu zawiera liczne minerały, np. magnez, jod, cynk, selen...

 Również na sklepowych półkach możemy znaleźć taką sól jak jodowana. Co to oznacza?
Taka sól jest wzbogacana o Jod, który jest pierwiastkiem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Dodawanie go do soli umożliwia zmniejszenie niedoboru tego pierwiastka, które w Polsce są nadal powszechne..

Czy można czymś zastąpić sól?

Zdarza mi się, otrzymywać tego typu pytania. Odpowiedź jest prosta. Oczywiście, że Tak.
 Wszystkie świeże i suszone zioła nie zawierają soli, a świetnie doprawiają wszelkiego rodzaju potrawy. W kuchni używajmy ich jak najwięcej do przyprawiania potraw, ograniczając jednocześnie ich solenie.
 Nie sięgajcie po gotowe mieszanki ziół, ponieważ często w ich składnie również znajduje się sól.
Najlepszą opcją jest samemu komponować owe mieszanki, według własnego upodobania.
Sól najlepiej zastępują takie przyprawy, jak: lubczyk, estragon, tymianek, oraz mieszanka bazylii i rozmarynu, gdyż posiadają one słonawy posmak.
  Idealnymi ziołami do zastąpienia soli również są; majeranek, tymianek, estragon, imbir, czosnek, słodka papryka czy gałka muszkatołowa.

 Sposoby na ograniczenie spożycia soli ...


  • Odczuwanie smaku słonego jest swojego rodzaju przyzwyczajeniem, jeżeli stopniowo będziesz zmniejszał ilość soli dodawanej do potraw, w końcu organizm przyzwyczai się do mniej słonego smaku. 
  • Wykorzystuj do gotowania większą ilość ziół, które nadadzą potrawą bardziej wyrazisty smak. 
  • Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z solenia potraw, dodawaj ją pod koniec przygotowywania potrawy, dzięki takiemu zabiegowi odczucie słonego smaku będzie większe, a ty dodasz mniej soli. 
  • Dokładnie czytaj etykiety, na których zawsze jest podana ilość soli w produkcie. Wybieraj produkty świeże i jak najmniej przetworzone. 

............................................................................


zdjęcia do wpisu zostały zaczerpnięte z stron 


  • https://ar.volyn.ua/2017/05/23/volyn-koshty-na-likuvannya-diabetu-otrymaly-ne-ti/


Komentarze

Popularne posty