Narkotyk Całego Świata

Cześć.

  Zapewne z ciekawością weszliście w wyświetlany tytuł. Myśląc sobie, cóż to jest ten "Narkotyk Całego Świata". A mianowicie jest to (werble....) .... ....
 Nasz ukochany CUKIER !
Zapewne większość z Was słodzi, czy to herbatę, kawę czy kakao. Ale nieraz również dodaje się cukier do przeróżnych potraw.
 Zatem dlaczego uzależniamy się od cukru ?
Taką ogólną przyczyną jest jego słodki smak, który daje sygnał do wytwarzania endorfin - czyli hormonów szczęścia, które przyczyniają się do wprowadzenia nas w stan relaksu i odprężenia. Dlatego nie jest więc niczym zaskakującym, że wiele osób uzależniło się od spożywania cukru czy samych słodyczy. Ponieważ jak wiemy, w słodyczach 90% składu to sam cukier.

 Dlaczego zatem cukier jest niezdrowy?
Musimy wiedzieć, że cukier zalicza się do produktów wysokoenergetycznych, który dostarcza nam aż 450 kcal w 100 g produktu! Po za tym, że dostarcza nam energii, nie zawiera w swoim składzie żadnych składników odżywczych. Cukier nadaje jedynie potrawą słodki smak!
 Spożywanie tego "narkotyku" w nadmiarze może przyczynić się do wystąpienia otyłości, cukrzycy, wzrostu poziomu trójglicerydów( kwasy tłuszczowe powodujące miażdżycę) oraz próchnicę zębów.
 Również sam cukier może przyczynić się do rozwoju nowotworów.
 Dlatego dietetycy zalecają by dzienna dawka nie przekraczała 10% wartości energetycznej diety.

Cukier, który możemy zakupić w sklepach produkowany jest z trzciny cukrowej bądź buraka cukrowego...

 Mogłoby się zdawać, że cukier jest bombą kalorii, ale wręcz przeciwnie. W jednej łyżeczce znajduje się zaledwie 20 kcal, a wydaje się że jest tam ich bardzo dużo!
 A więc jeżeli byśmy spożywali go w umiarkowanej ilości, nie przyczynił by się do naszego tycia.
 Zatem problem leży po innej stronie. Otóż cukier sam w sobie jest dla naszego organizmu trucizną.
Ponieważ w odróżnieniu od cukrów naturalnych, które magazynowane są w każdej komórce naszego organizmu, cukier rafinowany przetwarzany jest głownie w wątrobie. Spożywanie dużej ilości wątroby powoduje zatem otłuszczenie wątroby,
 Większa ilość kalorii (energii) zostaje spalona w wątrobie, więc nasz organizm nie otrzymuje informacji o naszej sytości. Dlatego jest on przyczyną nadmiernego apetytu, w skutek czego jemy więcej niż potrzebujemy.

 Nadmierne spożywanie cukru powoduje zmniejszenie wchłanialności witaminy B, przyczynia się również do rozrostu chorobotwórczych bakterii w jelitach, a co za tym idzie zmniejszenie otporności organizmu.

  Uważajcie na tak popularny cukier brązowy, gdyż nie zawsze jest on nierafinowany. Więc nie zawiera on substancji odżywczych. Często do już rafinowanego cukru dodaje się w ostatnim czasie popularną melasę, co powoduję zmniejszenie walorów brązowego cukru./..

Substancje słodzące pochodzenia roślinnego !!

 Do tej grupy możemy zaliczyć wszystkim znaną Fruktozę. Jest to cukier prosty właśnie występujący w owocach jak i również w miodzie. Jest "substancją" bardziej słodką od cukru, jednocześnie ma mniejszy wpływ na podnoszenie glukozy we krwi niż sacharoza. Jednak również nadmierne spożycie fruktozy prowadzi do zwiększenia ilości złego cholesterolu, a także powoduje gorsze wydzielania insuliny.
 Tak samo jak cukier może powodować przyrost tkanki tłuszczowej jak i stłuszczeniem wątroby. 


 Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest z skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, pszennej i innych w wyniku hydrolizy enzymatycznej. Jest tanią i wysokoenergetyczną substancją słodzącą. Wykorzystywana jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, m. in dodawana jest do napoi, płatków, dżemów oraz puszkowanych owoców.
 Nadmierne spożywanie go prowadzi do otyłości I, II oraz III stopnia
(skrajna otyłość) , zwiększa przyrost masy ciała, powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz przyczynia się do wzrostu złych kwasów tłuszczowych w organizmie.  

..................................................................................................................................................................

 Wyróżnić możemy dwa podstawowe rodzaje środków słodzących:

|Intensywne środki słodzące:                                     | Poliole :
                                                                                  
|*Acesulfam K (E950)                                                  |*Sorbitol (E420)
|*Aspartam (E951)                                                        |*Mannitol (E421)
|*Sacharyna (E954)                                                       |*Izomalt (E953)
|*Cyklaminiany (E952)                                                 |*Maltitol (E956)                                      
|*Taumatyna (E957)                                                      |*Laktitol (E966)
|*Neohesperydyna DC (E959)                                      |*Ksylitol (E967)
|*Sukraloza (E955)
|*Sól Asparatmowo-acesulfamowa (E962)

 Intensywne środki słodzące stosowane są jako słodziki oraz dodatek do słodkich napoi.
 Nadmierne spożytkowanie powyżej wymienionych substancji może powodować, różnego rodzaju zaburzenia w naszym organizmie. Ale liczne organizacje zajmujące się żywieniem, uspokajają gdyż jeśli nie będzie się przekraczało dziennej bezpiecznej dawki, to nie zagrażają one w żadne sposób naszemu organizmowi.
 Aby przekroczyć tę wartość, kobieta o masie 60 kg musiałaby każdego dnia przez swoje życie spożywać 280 łyżeczek słodzika lub 20 puszek niskokalorycznych napojów. 


 Dodatek cukry do zielonej, białej lub czerwonej herbaty niszczy ich działanie prozdrowotne. Dlatego do tego rodzaju herbat nie powinniśmy dodawać cukru.! 

 Jak skończyć z słodkim uzależnieniem : 
  • Pamiętaj, że cukier to nie tylko ten który używasz na codzień, unikaj zatem ukrytych źródeł tego "narkotyku": słodkich napojów, żywności przetwarzanej. 
  • Czytaj etykiety, jeżeli cukier występuje na jednej z trzech pierwszych pozycji, zrezygnuj zakupu tego produktu. 
  • Staraj się nie łagodzić stresu podjadaniem słodyczy. Wybierz inne sposoby.. 
  • Staraj się słodzić coraz mniej, aby stopniowo przyzwyczaić organizm do mniej słodkich napoi. 
  • Wybieraj naturalne produkty będące źródłem węglowodanów, błonnika... 



Zaprasza Was na swojego FanePaga, gdzie wkrótce pojawi się dla Was małe rozdanie ! :)
 link: https://web.facebook.com/dietetycznefanaberiie/




Zdjęcia do Wpisu zostały zapożyczone z :
  • /https://ar.volyn.ua/2017/05/23/volyn-koshty-na-likuvannya-diabetu-otrymaly-ne-ti/

Komentarze

Popularne posty