Ciasteczka Orkiszowe

  Dziś taki prosty szybki i zarazem smaczny przepis na ciasteczka orkiszowe, również można nazwać je placuszkami orkiszowymi. Są wegańskie, ale jeżeli nie jesteście weganami, to również Wam posmakują.
 

 Co będziemy potrzebowali do wykonania naszych ciasteczek:
  •  Mąkę orkiszową ok. 1 szklanki (możecie mąkę przygotować sami, miksując po prostu płatki orkiszowe, na bardzo drobno.)
  • Mleko owsiane ok. pół szkl. [może być klasyczne krowie], (Mleko owsiane również możecie przygotować sami).
  • 6 fig.
  • miód łyżka
  • orzechy ziemne (fistaszki) garść.
  • suszona żurawina 5g
  • przyprawy korzenne
  • olej kokosowy 1,5 łyżki

Sposób przygotowania jest bardzo prosty:
Jeżeli nie masz mąki orkiszowej w domu, wystarczy abyście mieli płatki orkiszowe, gdyż wystarczy je drobno zmielić i mamy ową mąkę. Tak samo z mlekiem owsianym. Płatki zalewamy przegotowaną wodą, i miksujemy na bardzo drobno, oraz tak aby nasze mleko nie było za gęste.
W między czasie, namaczamy figi, możemy namoczyć je w syropie z miodu i wody, oraz soku z cytryny.
Kiedy figi są miękkie, dodajemy je do naszej mąki orkiszowej, również do naczynia z mąką dodajemy, mleko roślinne, olej kokosowy, miód, orzechy i żurawinę. Wszystkie składniki miksujemy. Dodajemy na koniec przyprawy korzenne i mieszamy.
Odstawiamy na parę minut, aby nasze ciastka przeszły przyprawami korzennymi (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika).
Ciasteczka pieczemy w temp. 190 Stopni C przez ok 15-18 minut.
Smacznego ! !
Zdrowo, kolorowo oraz szybko ! 🙂

PS .   Chciałbym zaprosić Was do wzięcia udziału w konkursie na Fanpage (dietetczne fanaberie), Gdzie aktualnie Św. Mikołaj rozdaje prezenty ! !

Komentarze

Popularne posty