Świąteczna zdrowa czekolada, przepis #1


 Witajcie moi drodzy !
We współpracy z Akademią Smaku, która również jest prowadzona przez Dietetyka, postanowiliśmy stworzyć dla Was małą niespodziankę świąteczną.
  A mianowicie mam tu na myśli szybki i prosty przepis na domową czekoladę. Jest ona dla każdego od Weganina do osoby, która jada mięsa...

  Pomyśleliśmy, że taki przepis przypadnie Wam do gusty gdyż owy przepis robi się bardzo szybko i taką czekoladę możecie podarować nawet bliskiej Wam osobie na Święta. Jako słodka przekąska.

 Dobrze! Co będziemy potrzebowali do przygotowania owej czekolady:


  •  Olej kokosowy bądź Masło Kakaowe (owe masło dostaniecie w dobrym sklepie z zdrową żywnością, bądź klasycznie na allegro.) - 250 ml
  • Kakao ciemne nie słodzone  dobrej jakości ! -100 g, jeżeli lubicie mocno kakaowe dodajcie nie co więcej. 
  • miód bądź dla weganina Stewia lub Ksylitol. 1-2 łyżek. 
  • Mleko roślinne, możecie również użyć mleka w proszku. 1/4 szklanki 
  • oraz mleko kokosowe. 1/3 szklanki 
  • Również dodaje namoczone figi - 4-6 szt. \
 Oraz wasze ulubione dodatki, my skomponowaliśmy czekoladę z orzechem włoskim oraz skórką z mandarynki.
 Drugą zrobiliśmy z suszoną żurawiną oraz suszonym chipsem z jabłka, ale nie zdążyliśmy zrobić zdjęcia była taka smaczna :d i zdrowa do tego ! ! !
 Aby było bardziej świątecznie, do czekolady możecie dodać przyprawy korzenne, dzięki czemu będzie ona rozgrzewająca.
 Fajna alternatywą jest również zrobienie z niej czekolady pitnej. Wystarczy rozpuścić ją w większej ilości mleka, dodać więcej przypraw korzennych (cynamon, imbir, goździki), udekorować bitą śmietaną, dla wegan może być bita śmietana stworzona z Aquafaby i na górę posypać orzechem bądź skórką z pomarańczy! 
 Ale jak to przygotować ?!
 Olej kokosowy bądź masło kakaowe rozpuszczamy w rondlu, podgrzewamy mleko roślinne z mlekiem kokosowym, dodajemy kakao i je sparzmy, w między czasie namoczmy nasze figi.  Roztopiony olej połączmy z zagotowanym kakao, oraz namoczonymi figami. Całość zmiksujcie w malakserze bądź blenderem. Na samym końcu pod koniec mieszania dodajmy słodzik czyli miód bądź ksylitol... \
 Gotową masę nie za rzadką, anie nie za gęstą przelejmy do foremek. I wstawmy do zamrażarki, na ok. 1 - 1,5 godziny. Jeżeli obawiasz się, że masa nie będzie się trzymała również możesz dodać do niej Agaru. . . 


 I to cały przepis, prosty a jaki smaczny i co najważniejsze domowy.  Wraz z Akademią Smaku postanowiliśmy, dodawać dla Was co jakiś czas, jakiś fajny i prosty przepis na domowe przekąski jak i również pełne dania. Także, do dzieła i smacznego ! ! !
 W między czasie zapraszam Was na naszego Facebooka : https://web.facebook.com/dietetycznefanaberiie/

Jak i na naszego Instagrama :  https://www.instagram.com/dietetycznefanaberiex/

Komentarze

Popularne posty